Je loopt de woonwinkel uit met diverse producten gekozen op gevoel, omdat jij ze leuk vind. Onbewust koppelen wij emoties aan bepaalde kleuren. Maar is dat ook wat je uit wilt stralen in je huis? 

Kleur heeft invloed op je stemming. Mysterieus, eenvoudig, sereniteit, natuur, vuur en humor het zijn allemaal associaties met kleuren. Het is met een reden dat waarschuwingsborden altijd dezelfde kleur hebben en wellness centra een typisch gevoel uitstralen. Ik neem je mee in een aantal kleuren en bijbehorende gevoel. 

Home of happiness 

Is voor jou ‘happy’ het sleutelwoord van je interieur? Ga dan voor geel! Deze kleur laat zich associeren met een vrolijk, optimistisch en open gevoel. Het is een kleur vol inspiratie en gezelligheid en het reflecteert licht. Let op, wees gewaarschuwd, je kunt ook overdrijven want men zegt dat teveel geel misselijkheid op zou kunnen aanwakkeren. 

Extra tip; oranje is vergelijkbaar met geel. Plezier, enthousiasme, humor, vitaliteit en gezelligheid. Echter teveel oranje geeft onrust, dus balans is belangrijk. 

Energy boost

De kleur rood heeft twee kanten. Enerzijds is het warm, liefdevol en romantisch. Aan de andere kant is het vuur, gevaar en woede. Over het algemeen is het een zeer krachtige kleur voor details, of (designer) eyecatchers maar zorg dat het vriendelijk blijft. 

kleur in je huis

Harmony inside

Natuur, rust, evenwicht, harmonie, vriendelijk, vertrouwen.. weet je het al? Groen is de kleur die ik bedoel! Het werkt ontspannend en oogt fris. Tegenwoordig ook een hoge associatie met duurzaamheid. Er word ook wel gezegd “een beetje buiten naar binnen halen”. Deze kleur kan een zomers gevoel hebben, door lichte tinten te gebruiken, of meer winters door het gebruik van donkerdere kleuren. Je ziet het vandaag de dag ook veel terug op moderne kantoren.

Extra tip; ook bruin laat zich associeren met de natuur. Met deze kleur, in de juiste verhouding, creëer je voor jezelf een rustig en sterk gevoel. 

Color of the sea 

Wanneer je toe bent aan rust en sereniteit dan is blauw de juiste kleurkeuze. Het heeft een kalmerend effect met positieve invloed op de focus en concentratie. Overige associaties met deze kleur zijn veiligheid, vertrouwen en wellness. 

Less is more

Wit is de kleur van minimalisme en eenvoud. Het is een kleur die puur- en soberheid uitstraalt. Je ziet dit veel terug in het Scandinavische interieur. Wanneer je de kleur wit gaat combineren met een warme kleur creëer je voor jezelf een fijn contrast.

Mystic world

Spanning, verborgen, krachtig en mysterieus. Dat is zwart. Hiermee kan je jouw interieur een spannende tint geven. Pas op dat je niet overdrijft, daar kan het sober van worden. De juiste balans met de kleur zwart kan een ruimte enorm veel warmte en diepte geven.

Nu je meer weet over wat kleuren kunnen betekenen voor de stemming kun je gaan bekijken wat past. Wat voelt fijn, wat past bij de ruimte en de bestemming van de ruimte. Luister ook vooral naar je eigen gevoel, wat voelt goed en wat niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.